În jur de 30% din populaţia cu vârste de peste 50 de ani prezintă polipi şi prevalenţa lor creşte cu circa 10% pe decadă de vârstă. Ei trebuie întotdeauna extirpaţi şi trimişi la biopsie deoarece unii dintre ei se pot maligniza în timp, provocând cancer de colon sau de rect.
Un polip presupune o ieşire din contur a mucoasei intestinale. Chiar şi sugarii pot avea polipi colonici sau rectali, însă prevalenţa cea mai mare este întâlnită la vârstnici. De altfel, vârsta înaintată este cel mai important factor de risc pentru polipii colonici. Potrivit statisticilor, în jur de 60% din octogenari au asemenea polipi.
Dieta occidentală, cu alimente rafinate, hipercalorice şi sărace în fibre (care absorb substanţele carcinogene şi scad timpul de contact al acestora cu mucoasa colonică) creşte şi ea riscul apariţiei polipilor. Factorul genetic este, de asemenea, important. Persoanele cu antecedente familiale de polipi sau de carcinom colorectal au o predispoziţie mai mare de a dezvolta probleme similare.
„De aceea, toate rudele de gradul întâi ale unui pacient cu cancer de colon trebuie să efectueze o colonoscopie totală la vârsta de 50 ani sau cu cinci ani mai devreme faţă de vârsta la care a fost diagnosticată boala la ruda respectivă", spune medicul specialist gastroenterolog Marian Zota, competenţe în ecografie la Centrul Medical Med-AS din Bucureşti.
Nu dau întotdeauna simptome
Cu cât un polip este mai mare, cu atât şansa de a da simptome creşte. Sângerări provoacă în special polipii situaţi jos, la nivelul rectului sau al colonului stâng. Altfel, sângerările nu sunt vizibile cu ochiul liber şi nu pot fi depistate decât prin testul de hemoragii oculte fecale. Un alt simptom poate fi diareea. „Este important să ne cunoaştem familia şi să mergem la medic în mod regulat, nu neapărat aduşi de simptome", atrage atenţia dr. Marian Zota.
Se pot m