Din ce în ce mai mulţi vrânceni care cu greu pot face faţă cheltuielilor de zi cu zi apelează la cumpărăturile cu plata la salariu sau la pensie.
Dornici să-şi vândă marfa pentru a putea achita dările către furnizori şi chiar pentru a scăpa de faliment, micii comercianţi din Focşani au încredere în clienţii care cumpără pe datorie.
Mai citiţi şi:
Bolnavii focşăneni cumpără medicamente la bucată
Haine şi mâncare din Maramureş pentru Moldova
Cum profită ungurii şi sârbii de pe urma crizei şi creşterii TVA din România
Cătălin Georgescu, proprietarul unui magazin alimentar din cartierul Sud, a fost nevoit să apeleze la metoda „catastifului", deoarece în ultimul an vânzările au scăzut drastic. „Altă soluţie nu am! Oamenii nu mai au bani, iar eu nu pot sta luni la rând cu marfa pe rafturi. Am clienţii mei fideli, pe care îi cunosc şi care ştiu sigur că îmi aduc banii. Cei mai mulţi îşi plătesc datoriile acumulate într-o lună, când iau salariul sau pensia. Mi s-a întâmplat să rămân păgubaş de vreo două ori, dar ce să fac, merg înainte", spune Cătălin.
Numărul vrâncenilor care se înscriu pe listele datornicilor creşte de la o zi la alta, întrucât din ce în ce mai mulţi rămân fără locuri de muncă. „Dacă nu aş lua mâncare pe datorie ar trebui să stau flămândă. Mi-am pierdut locul de muncă, iar soţul meu se duce cu ziua pe unde poate. Am noroc că patroana de la magazin mă aşteaptă chiar şi câte trei săptămâni", spune descumpănită Rodica Dragomir.
PLĂTEŞTE CÂND POATE
Şi Aurica Rusu, o bătrână de 68 de ani, cumpără alimente pe datorie, întrucât pensia de 400 de lei este insuficientă pentru a putea acoperi la timp toate cheltuielile lunare. „Mai bine de un sfert din pensie îl dau pe medicamente, iar facturile trebuie să le plătesc la timp, că altfel îmi dau penalizări. Aşa că prefer să cumpăr mâncare pe datorie, dacă tot am ace