Relaţiile SUA cu partenerii asiatici s-au deteriorat pe plan politic şi economic, “împingându-i” pe aceştia spre China. Guvernul japonez a pierdut majoritatea din Senat din cauza tergiversărilor privind relocarea bazei americane de la Okinawa, mărul discordiei între Tokyo şi Washington.
Campania pentru alegerile de duminică din Japonia, în urma căreia au fost reînnoite jumătate dintre locurile Senatului, a avut ca punct central în dezbateri baza americană de la Okinawa, care l-a costat funcţia pe fostul premier. Yukio Hatoyama a fost nevoit să renunţe, la mai puţin de un an de la preluarea puterii, după ce s-a răzgândit în privinţa relocării bazei, una dintre promisiunile făcute în campanie. Urmaşul său, Naoto Kan, n-a reuşit să facă prea multe progrese în rezolvarea disputei, fapt ce a costat Partidul Democrat pierderea majorităţii în Senat.
Citiţi şi:
Casa Albă: SUA au relaţii mai bune cu aproape toate statele din lume, datorită lui Obama
Obama şi Netanyahu, între patru ochi
Tensiunile dintre Washington şi Tokyo, mult timp cel mai fidel aliat al său din Asia, sunt simptomatice pentru răcirea relaţiilor dintre SUA şi aliaţii din regiune. În primele zile ale mandatului său, Barack Obama se autoproclama "primul preşedinte al Pacificului". Şi o vreme s-a ţinut de cuvânt. A semnat o serie de acorduri cu zona a cărei dezvoltare economică este cea mai dinamică din lume şi, în noiembrie 2009, a fost primul lider american prezent la summitul ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est).
Tot anul trecut, secretarul de stat Hillary Clinton declara sus şi tare că „Statele Unite au revenit" în Asia. Şi Pentagonul a insistat pentru consolidarea legăturilor cu ţările din zonă, în special cu armata indoneziană. Relaţiile militare ale SUA cu Indonezia au fost stopate în urmă cu două decenii, după masacrul din Timorul de Est.
Avântul rela