Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 4,3 - 4,4% în iunie, de la 4,42% în luna precedentă, dar va urca în iulie în jurul a 7%, deşi creşterea TVA la 24% nu îşi va produce efectul maxim, consideră analiştii.
Economiştii-şefi de la ING Bank România, Raiffeisen Bank şi UniCredit Ţiriac Bank au opinii asemănătoare privind evoluţia preţurilor de consum în luna iunie, dar estimările pentru traiectoria în restul anului sunt destul de diferite.
Institutul Naţional de Statistică va publica astăzi datele privind indicele preţurilor de consum în luna iunie.
"Preţurile au rămas relativ stabile în iunie, fără schimbări semnificative şi, prin urmare, indicele preţurilor de consum a afişat doar o creştere uşoară, de 0,2% faţă de luna precedentă. Deprecierea leului, cu aproximativ 1,6%, a fost compensată parţial de scăderea preţurilor în cazul unor servicii de telefonie fixă", a declarat economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal.
Ea anticipează că rata anuală a inflaţiei s-a situat la 4,4% în iunie şi va urca la 6,6% în iulie şi la un maxim de 8,5% în august, considerând că efectul creşterii TVA se va transmite treptat, pentru a scădea la 7,7% la finele acestui an.
Economistul-şef al ING Bank România, Nicolaie Chideşciuc, estimează că inflaţia s-a situat în iunie la 4,3% ca rată anuală şi la 0,1% în termeni lunari, sub influenţa negativă a deprecierii leului şi a preţurilor la combustibili, dar şi a efectului pozitiv al factorilor sezonieri, precum preţurile la legume şi fructe.
Chideşciuc se aşteaptă ca inflaţia să sară la 7,3% în luna iulie, ceea ce înseamnă o rată lunară de 2,8%, şi să atingă un maxim în jurul a 8% în august şi septembrie, pentru ca ulterior să coboare până la 7% la finele anului.
"În esenţă, noi avem o abordare uşor optimistă, pentru că include un impact din majorarea TVA de 2,6 puncte procentuale. Avem