Dacă nu aţi înţeles deja semnificaţia isteriei afişate în ultimele săptămâni pe ecranele televiziunilor de ştiri, în weekend lucrurile s-au spus clar şi pe faţă: opoziţia vrea şi se pregăteşte de alegeri anticipate. Al doilea mesaj: dacă Băsescu se opune alegerilor anticipate, sau planului B, adică desemnării unui nou premier de către o nouă majoritate parlamentară, îl suspendăm.
Purtători de cuvânt au fost - cine alţii? - liderii PNL şi PSD. Antonescu a declarat sâmbătă că, „pentru a găsi soluţii sănătoase şi de durată, ar trebui să avem alegeri anticipate şi parlamentare, şi prezidenţiale". Liderul de facto al PSD, Adrian Năstase, s-a gândit la aceeaşi „soluţie sănătoasă" - „anticipatele pot aduce în fruntea ţării o nouă majoritate care să nu mai fie dominată de PDL". Liderul de faţadă al partidului roşu, Victor Ponta, s-a abţinut să-şi exprime tranşant poziţia, spunând că se va sfătui cu colegii.
Atât colegii lui Antonescu, cât şi cei ai lui Ponta îşi expun însă părerea, zi de zi, la talk-show-uri, din ce în ce mai virulenţi, din ce în ce mai nerăbdători să îi zboare de la putere pe Băsescu şi PDL. Treziţi din tristeţea postelectorală de oportunităţile propagandistice nesperate pe care le aduc adâncirea recesiunii şi inundaţiile, şi-au regăsit rapid aplombul din 2007, anul în care l-au suspendat pe preşedinte. De data aceasta însă, costurile ofensivei lor ar putea fi imense. Iar de plătit, le vom plăti cu toţii.
Societatea are de câştigat din lupta politică doar dacă în urma ei rezultă soluţii de guvernare mai bune. Ce politică economică alternativă au propus concret PSD sau PNL la gafele şi bâlbâielile PDL? Au explicat cu cifre cum poate fi acoperit deficitul imens din bugetul asigurărilor sociale altfel decât tăind pensii - prin amputare directă, impozitare sau inflaţie? Au dat exemple de cheltuieli exagerate în ministere, care pot fi elimi