Fermierii din localitate au vise măreţe cu un produs care se vrea unic în Uniunea Europeană. Oamenii locului speră ca „Brânza de Gulianca" să stea şi pe mesele europenilor. Atuuri: pământul afânat pe care creşte iarba grasă, cu muşeţel şi ochiul boului, şi gustul produsului.
Crescătorii de animale din zona Salcia Tudor-Gulianca se mândresc cu brânza de oaie pe care o fac. Mulţi comercianţi vând brânză pe care o recomandă ca fiind de Gulianca, iar autorităţile locale şi asociaţia crescătorilor de animale din zonă au făcut toate demersurile pentru a obţine certificarea internaţională, ca produs tradiţional, şi protejarea, astfel, a mărcii.
Brânză extra pentru Europa
„Este un procedeu lung şi anevoios. A trebuit să ne luptăm pentru a obţine tot ce am obţinut până acum. Putem însă produce cam 40-50 de tone de brânză anual, fapt ce ar permite exploatarea produsului pe pieţele din Uniune", ne-a spus viceprimarul Stelian Gavrilă.
Mihai Niţă are 63 de ani şi creşte animale de când se ştie. Odată cu intrarea în Uniunea Europeană, şi-a făcut un adevărat laborator de procesare, curat ca o farmacie, în care laptele se transformă în „Brânză de Gulianca". De la cele 600 de oi pe care le are împreună cu familia, obţine anual între şase-şapte tone de brânză.
Secret: iarba cu ochiul boului
„Secretul gustului şi al aromei este dat de calitatea ierburilor care cresc în zonă. Plantele pe care le consumă animalele, între care păruşca, ochiul boului, muşeţelul şi căpriţa sunt foate grase. Solul este sărat dar permite creşterea plantelor care au un gust anume. Au venit oieri de la Jirlău ca să vadă cum stă treaba. Au păscut oile aici şi le-a ieşit brânză de Gulianca. S-au dus înapoi şi le-a ieşit brânză de Jirlău", ne-a explicat, cu haz, Mihai Niţă.
Reţetă tradiţională
„Fiecare are o anumită reţetă, moştenită din moşi-strămoşi. P