Presat de opoziţie, dar şi de aliaţi, liderul de la Paris vine cu explicaţii publice televizate după scandalurile în care a fost implicat guvernul său. Sursa: EPA
După patru săptămâni de la izbucnirea scandalului politico-financiar Woerth-Bettencourt, timp în care a fost supus unor presiuni puternice, exercitate atât de opoziţie, cât şi de anumite voci din partidul său, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a ieşit astă-seară, într-o emisiune care urma să fie difuzată de postul France 2, cu primele explicaţii publice.
Reacţia liderului de la Paris vine în contextul unei cote de popularitate ajunsă la cel mai scăzut nivel de la alegerea sa în fruntea statului - 30 la sută - potrivit unui sondaj publicat duminică, dar şi al unui guvern tot mai slăbit de scandalurile recente, precum cele privind cheltuirea banilor publici, care au şi dus la demisia a doi miniştri.
Pensii şi fraude
Opoziţia de stânga, dar şi presa franceză aştepta însă astăzi cu nerăbdare explicaţiile şefului statului în contextul scandalului în care este implicat ministrul Muncii, Eric Woerth. Acesta este acuzat că ar fi intervenit, în perioada când era ministru al Bugetului, în favoarea moştenitoarei imperiului L’Oreal, Liliane Bettencourt, pentru a o ajuta să evite achitarea unor impozite statului francez.
Un serviciu pe care Woerth i l-ar fi făcut acesteia după ce miliardara donase 150.000 de euro pentru a sprijini campania electorală a lui Sarkozy înaintea prezidenţialelor din 2007, după cum susţine o fostă contabilă a femeii de afaceri.
Guvernul speră însă ca scandalul, care a declanşat cea mai gravă criză politică din ultimii trei ani, să ia sfârşit după publicarea, astăzi, de către corpul de control al Ministerului de Finanţe al unui raport care concluzionează că ministrul francez al Muncii "nu a intervenit" în dosarul fiscal al