Primăria a reuşit să obţină prima finanţare europeană pentru oraş. Banii vor fi investiţi în reţelele de căldură şi apă caldă. Proiectul se ridică la 54 de milioane de euro, dintre care 27 sunt de la Uniunea Europeană, bani nerambursabili.
Primăria Timişoara a obţinut în această dimineaţă confirmarea oficială potrivit căreia oraşul a obţinut prima finanţare europeană din fonduri structurale. „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timişoara în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură urbană” se numeşte proiectul care aduce în Timişoara 27 de milioane de euro de la Uniunea Europeană.
Întregul proiect costă 54 de milioane de euro. Jumătate din sumă este din bani europeni, iar 45 la sută vin de la Guvern, în timp ce primăria contribuie cu cinci la sută din valoare. „Proiectul va rezolva două mari probleme: reducerea pierderilor la Colterm, care măresc preţul de cost şi reducerea noxelor, deoarece există multe reclamaţii de la cetăţeni nemulţumiţi de poluarea de la CET Sud”, a spus viceprimarul Sorin Grindeanu. Acesta a mai spus că investiţiile vor fi făcute în reabilitări de cazane, pompe, reţele de distribuţie şi centrale termice. Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari din Timişoara, Petru Olariu, pune la îndoială utilitatea proiectului, în condiţiile în care situaţia Coltermului este din ce în ce mai dificilă şi tot mai mulţi oameni se debranşează.
„E bine că se face, dar să se ţină cont şi de situaţia Coltermului”, a spus Petru Olariu. Primarul Gheorghe Ciuhandu consideră investiţia binevenită şi crede că e dificil să pice un sistem precum e Coltermul, care are 90.000 de utilizatori.