Nu ştiam, dar se cuvine
La finalul unei conferinţe de presă susţinute luni, vicepreşedintele Parlamentului European Laszlo Tokes a fost întrebat de jurnalişti dacă ştie ceva despre originea plăcuţei în limba maghiară cu inscripţia "Kalvin Janos u.", care e montată pe strada Jean Calvin exact pe clădirea în care el îşi are biroul de europarlamentar.
"Există o asemenea plăcuţă? Nu ştiam de ea. Mai sunt şi pe alte străzi?", a întrebat Tokes. Apoi, el a declarat că nu a văzut plăcuţa bilingvă, întrucât n-a mai fost la Oradea de câteva săptămâni.
Totuşi, fostului episcop nu i se pare deplasată ideea montării plăcuţelor bilingve. "Într-un oraş fondat de regele Ungariei, Sfântul Ladislau, se cuvine", a încheiat el.
Răspunde de biserici, cultură şi extinderea UE
În urma recentei sale alegeri ca vicepreşedinte al Parlamentului European, Laszlo Tokes şi-a preluat oficial atribuţiile care îi revin. "Mi-au atribuit cultura, relaţiile religioase din Europa şi relaţiile cu ţările aparţinătoare Parteneriatului de Est şi din Balcanii de Vest, ţări care vor să adere la UE", a declarat Tokes. De asemenea, fostul episcop reformat este răspunzător de învăţământ, sport şi relaţia cu UNESCO.
"Pot fi de folos ţării mele, România, pe care o reprezint, intereselor maghiarilor din România şi pot contribui la îmbunătăţirea relaţiilor dintre români şi maghiari, fiind maghiar şi cetăţean român", a explicat fostul episcop reformat.
Tokes a mai afirmat, de asemenea, că doreşte îndepărtarea "cortinei de fier virtuale" care izolează o parte din fostele ţări comuniste din Europa Centrală şi de Est.
Nemulţumit că se ignoră hotărârea PE
Totodată, Laszlo Tokes s-a declarat surprins de faptul că nici Comisia Europeană şi nici Guvernul României nu iau în considerare hotărârea Parlamentului European privind interzicerea mineritului cu cianură, ci din contră