România „este nemulţumită de gradul de transparenţă în organizarea serviciului diplomatic european”, a declarat, astăzi, ministrul de externe Teodor Baconschi, care a precizat că şi alte state membre împărtăşesc această poziţie. Sursa: Codrin Prisecaru
Declaraţia vine în contextul competiţiei dintre capitalele europene pentru obţinerea celor mai bune posturi în cadrul serviciului diplomatic ce va fi condus de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton.
„Înţelegem că este o instituţie nouă, că statele membre cu mai mare influenţă exercită această influenţă pentru a ocupa poziţiile cele mai relevante din sistem, dar vrem ca prevederile tratatului să fie respectate întocmai”, a declarat ministrul.
El a precizat că o treime din personalul „Serviciului european de acţiune externă” (SEAE) trebuie să vină din serviciile naţionale ale statelor membre şi a reiterat solicitarea formulată de România şi de celelalte noi state membre: respectarea unui „echilibru geografic” în selectarea diplomaţilor.
Ce aşteaptă Bucureştiul
Baconschi a prezentat, astăzi, şi câteva dintre posturile vizate de diplomaţia românească - poziţii de şef de delegaţie, adjunct de şef de delegaţie şi un post în centrala serviciului care va funcţiona la Bruxelles.
„I-am indicat doamnei Ashton că aşteptările noastre corespund prevederilor tratatului. Mi s-a spus că va fi oricum o a doua iteraţie în septembrie şi că va avea personal grijă ca şi diplomaţi români să lucreze în serviciu încă din faza iniţială de constituire”, a spus Baconschi.
Solicitarea a fost de altfel transmisă baronesei Ashton şi de europarlamentarii români. Vicepreşedintele comisiei de afaceri externe a PE, social-democratul Ioan Mircea Paşcu, a observat, săptămâna trecută, că în ciuda dezbaterilor privind echili