Învăţământul în şcolile postliceale reprezintă o altă metodă, mai ieftină sau chiar gratuită, de continuare a studiilor. Ministerul Educaţiei au aprobat, anul acesta, peste 7.200 de locuri la cursuri postliceale şi încă 2.500 pentru învăţământul militar.
Şcolile postliceale nu se bucură de acelaşi prestigiu ca facultăţile, dar asigură o calificare bine primită, în principiu, pe piaţa muncii, după o perioadă de pregătire relativ scurtă.
Cele aproape 10.000 de locuri disponibile din toamnă sunt subvenţionate de bugetele locale şi sunt organizate în liceele vocaţionale şi tehnologice. La acestea se adaugă 2.430 de posturi la şcolile de maiştri şi 90 la cursurile postliceale pentru elevi cu deficienţe.
Fără bacalaureat
Admiterea este simplă. Orice elev care a terminat un liceu, cu sau fără diplomă de Bacalaureat, poate urma cursurile unei şcoli postliceale. Aceleaşi cursuri sunt destinate celor care vor să obţină o a doua calificare, ce se poate dovedi extrem de utilă în condiţiile în care piaţa muncii se dovedeşte fluctuantă. Marius Enache nu a reuşit să ia examenul de Bacalaureat anul acesta şi se gândeşte să se înscrie la cursurile unei şcoli postliceale. „Probabil o să mă înscriu la o şcoală postliceală, unde să urmez o specializare în domeniul auto", a declarat Marius Enache, absolvent al Grupului Şcolar „Doamna Stanca" din Bucureşti.
Reprezentanţii site-ului de recrutare bestjos.ro arată că angajatorii sunt în căutare de persoane cât mai specializate şi spun cu orice curs de perfecţionare poate fi un atu în căutarea unui loc de muncă. Fiecare liceu care organizează astfel de cursuri poate să suplimenteze locurile cu unele cu taxă, însă valoarea cursurilor cu plată este mult mai mică decât în cazul unei facultăţi, adică cel mult 1.500 de lei pe an.
Dosarul de înscriere trebuie să conţină cererea-tip, copii după certificatul de na