Peste o sută de bone filipineze au intrat în ultimii doi ani în casele românilor, pe salarii de 320- 400 de euro pe lună, iar numărul străinilor care vor să vină să lucreze în România este în creştere. Filipinezele sunt angajate în special de familiile de expaţi sau de românii angajaţi pe poziţii de middle şi top management, care au venituri lunare de peste 2.000 de euro pe lună.
Amelia Gaughom, 43 de ani, din Filipine, a ajuns în casa actorului Dragoş Moştenescu în urmă cu mai puţin de un an pentru a avea grijă de cei trei copii ai acestuia, după ce a lucrat timp de mai mulţi ani ca bonă în ţara natală şi în China. Astăzi petrece 24 de ore din 24 cu familia Moştenescu, are propria cameră în casa actorului, stă toată ziua cu copiii acestuia şi primeşte lunar 470 de dolari.
"Prima dată am văzut o bonă filipineză la nişte prieteni. Mi-a plăcut comportamentul acesteia, ei mi-au povestit că sunt foarte mulţumiţi, mai ales că schimbaseră deja două românce până să o angajeze pe aceasta, şi
într-un final am decis să apelez şi eu la serviciile unei babby sitter din Filipine", spune Moştenescu, care a încheiat un contract pe doi ani cu Amelia Gaughom prin intermediul companiei Perfect Connections Associates, care se ocupă cu recrutarea personalului din Filipine.
Motivele pentru care pe băncile din parc stau astăzi din ce în ce mai multe bone filipineze lângă bunici şi părinţi şi nu angajate din România sunt variate, dar cel mai important criteriu de selecţie, care descalifică multe românce, este comportamentul. "Româncele tind să-şi adapteze subit cerinţele în funcţie de ce văd în casa celor pentru care lucrează. Am auzit de cazuri în care angajata a plecat pur si simplu noaptea, lăsând un bilet prin care anunţa că nu se va mai prezenta la muncă. Filipine este un mare provider de baby sitter, bone, menajere, motiv pentru care fetele sunt edu