Preşedintele CA al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, fostul vicepreşedinte al Consiliului, directorul general şi un angajat al Bank of Cyprus - Sucursala România, precum şi alte patru persoane au fost trimise în judecată de DIICOT, Serviciul Teriorial Cluj. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul în urma modului de tranzacţionare a acţiunilor băncii este de aproape 200.000 de lei.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Cluj au dispus, astăzi, trimiterea în judecată a lui Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al Băncii Transilvania, a lui Claudiu Eugen Iuliu Silaghi, fost vicepreşedinte al CA al BT, alături de Georgios Christofourou, director general al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - sucursala România şi Anastasios Isaakidis, angajat al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - sucursala România. Acuzaţiile ce li se aduc bancherilor sunt de manipularea pieţei de capital şi spălare de bani.
Soacra, paravan pentru tranzacţii
Mecanismul demontat de procurorii DIICOT arată că Eugen Iuliu Silaghi, fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al BT, a achiziţionat în perioada 15 mai 2009 - 10 decembrie 2010, pe Bursa de Valori Bucureşti, în contul soacrei sale, Doina Cojocaru, aproape 44 de milioane de acţiuni BT, în valoare de aproape 75 de milioane de lei. Anchetatorii arată că acţiunile au fost cumpărate la înţelegere cu ceilalţi învinuiţi.
Procurorii DIICOT arată că achiziţia a fost făcută „în scopul asigurării unei poziţii dominante asupra cererii şi ofertei acestor titluri, pentru crearea unor condiţii incorecte de tranzacţionare şi în scopul ascunderii identităţii deţinătorului real“.
În 7 decembrie 2009, Eugen Iuliu Silaghi a vândut toate acţiunile deţinute la acel moment, adică 33.600.000 de titluri TLV,