Basescu a ordonat, Boc a analizat: exista sansele revenirii la o taxa pe valoare adaugata de 19%, dar trebuie gasite alternative. Insa, daca acele alternative vor fi descoperite si TVA va scadea, ce efect va avea acest lucru asupra romanilor?
Daca efectul imediat al cresterii TVA a fost cresterea preturilor, va fi valabila aceasta relatie de cauzalitate si in cazul scaderii? Ce mesaj vor primi investitorii? Ce va spune FMI dupa ce abia ne laudase pentru cresterea taxelor si impozitelor? Vor suferi doar pensionarii sau se vor gasi noi lucruri de impozitat care vor afecta intreaga populatie? Acestea sunt cateva dintre intrebarile la care Ziare.com a aflat raspunsurile.
Neincredere generala, preturile nu scad
Mircea Cosea, presedintele Fundatiei pentru Studii de Prognoza si Strategie Economica, spune ca vestile nu ar fi tocmai bune in cazul revenirii intr-un termen atat de scurt la TVA de 19%.
"Problema este ca schimbarile rapide de politica economica dau un mesaj destul de neplacut pentru investitori pentru ca nu au previzibilitate in planul de afaceri. Asa ca, inainte de a avea un efect scontat in simularea mediului de afaceri, este un mesaj de lipsa de previzibilitate care face rau investitiilor", a declarat Cosea, pentru Ziare.com.
Intrebat daca preturile vor scadea sau comerciantii vor profita de masura anterioara si le vor lasa la pretul majorat, Cosea a spus ca, cel putin o perioada nu vom vedea reduceri de preturi in magazine.
"E foarte greu de precizat, in general nu se intampla lucrul asta. Practicile internationale arata ca o revenire la un TVA mai mic, pe termen scurt, nu se oglindeste in scaderea preturilor.
Exista un efect psihologic, o neincredere, si atunci nu ne putem astepta ca imediat preturile sa scada. Sigur ca in mod normal ar trebui sa ajunga la nivelul la care au f