26 iunie 2010. Agentul rus Anna Chapman îl sună pe tatăl ei, un veteran KGB care lucrează în cadrul Ministerului rus de Externe, şi-i povesteşte despre o însărcinare suspectă primită de la „spionul rus”. Potrivit The Washington Post, care citează surse CIA, a doua zi, administraţia Obama a luat decizia de a o aresta pe Anna, împreună cu alţi nouă "ilegali", în dosarul spionilor ruşi.
Potrivit The Washington Post, pe data de 26 iunie un colaborator FBI a contactat-o pe Anna Chapman, prin telefon, cu identitatea unui ofiţer rus de informaţii, stabilind o întâlnire la New York. Acestă întâlnire făcea parte dintr-un plan elaborat de CIA, care avea ca scop provocarea agenţilor ruşi pentru obţinerea dovezilor activităţii de spionaj pe teritoriul SUA. CIA intenţiona să folosească acelaşi truc şi în cazul lui Mihail Semenko.
Apelul telefonic primit a trezit suspiciuni Annei Chapman, care până atunci nu stabilise niciodată un contact direct cu agenţii din teren. Până în acel moment ea făcea schimb de informaţii, criptate, folosind reţelele de socializare de pe internet. În timpul întâlnirii cu agentul FBI, care s-a prezentat a fi un anume „Roman”, Chapman a primit însărcinarea de a transmite un paşaport fals unui “agent rus”. Noua temă avea să îi stârnească şi mai mult panica Annei Chapman, fiind pentru prima dată pusă în faţa unei astfel de însărcinări.
Imediat după întâlnirea cu „Roman”, Anna a cumpărat un telefon mobil cu abonament, în contractul căruia şi-a declinat o identitate falsă. De pe acest telefon, interceptat de CIA, ea l-a sunat pe tatăl său, căruia i-a povestit despre întâlnirea cu “Roman”, convorbire în care i-a explicat tatălui său că nu mai poate reprezenta o soluţie în cadrul celulei sale, fiind “aproape demascată” . Tatăl Annei, considerat un veteran al KGB, a sfătuit-o să refuze însărcinarea, iar paşapotul fals să-l