Dascălii sub 35 de ani se pot specializa gratuit într-o a doua sau a treia materie pe care s-o predea, printr-un proiect demarat de Ministerul Educaţiei. Sursa: Adrian Scutariu
Bilanţul pe care trebuie să-l facă un profesor, la începutul acestui an şco lar, e unul sumbru: salariul redus cu un sfert şi nici un leu de la stat pentru achiziţionarea de cărţi de specialitate sau pentru navetă. La toate acestea se adaugă şi nesiguranţa locului de muncă.
"Reducerea numărului de ore la anumite materii face ca pro fesorii de la o anumită materie să fie mai căutaţi decât ceilalţi. Spre exemplu, în câţiva ani, posturile pentru dascălii de limbi străine sau informatică se vor înmulţi, la fel ca şi posturile de educatoare", susţin specialiştii.
O posibilă salvare pentru locul de la catedră
Dacă în privinţa achiziţiei de căr ţi, profesorii vor trebui să apeleze la biblioteci, anticariate sau să împrumute de la colegi, soluţia pentru a rămâne la catedră, în această perioadă de criză, este reconversia profesională.
Chiar Ministerul Educaţiei are în desfăşurare un program de reconversie profesională pentru profesorii din toată ţara. Numărul de locuri este însă limitat: doar 1.000.
"Celor 1.000 de dascăli din învăţământul preuniversitar li se oferă o reală oportunitate de dezvoltare profesională, aceştia obţinând, la sfârşitul perioadei de până la doi ani de studii de nivel postuniversitar, o diplomă de conversie profesională care să le fa ciliteze, spre exemplu, asigurarea normei didactice într-o singură şcoală", se arată în proiectul ministerului.
Dascălii ar trebui să profite de acest program, pentru că, după reforma curriculară anunţată de mai-marii Ministerului E du caţiei, se preconizează ca balanţa să cadă pe anumite materii în detrimentul celorlalte, susţin spe cialiştii.
"În această p