- Economic - nr. 591 / 13 Iulie, 2010 Din cele pe care le stim, nefiind tocmai o regula generala, procesatorul de lapte ii plateste producatorului intre 0,6-0,8 lei pe litrul de lapte. Ceea ce ajunge pe rafturile magazinelor este insa mai interesant, mai plin de surprize si mai dinamic. Poate fi vazut laptele ambalat in varii forme si culori in pungi de material plastic, cutii de carton, flacoane de plastic. Sticla de lapte a ramas doar in amintire. Cel mai frecvent, laptele pe care-l regasim pe rafturile din magazine este din cel degresat, semidegresat, integral sau gras. Ceea ce vor sa insemne aceste atribute, intelegem mai bine daca descifram de pe ambalaje concentratiile de grasime a laptelui continut: 0,1% grasime pentru laptele degresat, 1,5% concentratie de grasime pentru laptele semidegresat, 1,8% concentratie de grasime pentru laptele integral si 3,5% concentratie de grasime pentru laptele gras. Ca o prima impresie, daca e sa ne referim la cel degresat, cu zdrobitorul procent de grasime de 0,1%, cine e tentat sa-l consume, recomandabil este sa fie pastrat la frigider si sa se consume ca substituitor al bauturilor racoritoare. Daca i se adauga bioxid de carbon, va rezulta o buna bautura racoritoare carbogazoasa cu gust de lapte. Pentru a ne face o parere in legatura cu felul in care zburda preturile pe rafturi, iata cateva notari la doua hypermarketuri, la "Auchan" si "Kaufland". In primul hypermarket am notat pretul laptelui degresat la 0,1% concentratie de grasime de 1,99 lei litrul, pentru laptele "Sanlacta", si 3,37, "Fulga". In cazul laptelui semidegresat la 1,5% concentratie de grasime, laptele "Milli" are pretul de 5,09 lei litrul, iar "Raraul", 3,26 lei. Aici dam si peste lapte cu concentratie de grasime peste masurile stabilite, respectiv cu concentratie de grasime de 1,7% si 3,7%, la preturi de 4,86 si 5,02 lei, ambele cu denumirea "Oly". Laptele