Cu toate că guvernul Boc ne asigura că reducerea salariilor bugetarilor cu 25% şi a veniturilor pensionarilor cu 15% ar fi fost suficiente pentru a reduce deficitul bugetar la un nivel acceptabil de către FMI, fără a fi crescute taxele, acum aflăm că lucrurile nu stau chiar aşa. Nici un aport la buget mai mare decât cel provenit din tăierea pensiilor nu ar fi acoperit suficient din deficitul bugetar, astfel încât TVA să nu fie mărit.
Guvernul Boc a anunţat creşterea TVA cu 5% de la 1 iulie după ce Curtea Constituţională a declarat tăierea pensiilor cu 15% drept neconstituţională, drept “cea mai buna solutie ramasa in acest moment, in raport cu celelalte, in conditiile deciziei Curtii Constitutionale”. “Cu asta am rezolvat o parte a problemei – mentinerea credibilitatii Romaniei pe pietele internationale si incadrarea in deficitul bugetar”- mai spunea premierul Boc.
Până atunci, atât premierul Emil Boc, cât şi ministrul de finanţe, Sebastian Vlădescu, susţineau că creşterea taxelor ar fi o măsură foarte proastă pentru economia României, afectată de criză, iar bugetul şi-ar reveni doar prin tăierile pe care le hotărâse.
Acum, premierul Boc spune că impozitarea pensiilor nu ar fi suficientă încât să acopere reducerea TVA, după ce Băsescu a susţinut această variantă. “Impozitarea pensiilor nu acopera majorarea TVA, trebuie găsite si alte masuri” – spune Boc. Asta la insistenţele lui Băsescu, ca TVA să scadă, iar pensiile să fie impozitate, în contrapartidă. Toate pensiile, a insistat Băsescu.
Din impozitarea tuturor pensiilor ar veni mai mulţi bani la buget decât din reducerealor cu 15%, a calculat Gândul. Mai exact, cu 13,5 milioane de lei mai mult. Totuşi, nu ar fi suficient pentru a acoperi revenirea TVA la vechea cotă.
Ce putem să înţelegem de aici? Că tăierea pensiilor cu 15% ar fi fost inutilă şi că taxele ar fi fost, oricum, crescute