Eventuala trecere de la cota unică la impozitarea progresivă a veniturilor, anunţată „fără mandat“ de către ministrul Finanţelor, creează confuzie în mediul de afaceri. Stabilitatea fiscală era ultima certitudine pe care se mai bazau, cât de cât, micile şi marile afaceri. De ieri, nici aceasta nu mai e o certitudine.
Ideea că România „ar trebui să treacă de la cota unică la impozitarea progresivă", lansată ieri de Sebastian Vlădescu prin intermediul „Ziarului Financiar", ar putea face obiectul unor dezbateri mai mult sau mai puţin ample, dar în niciun caz nu trebuia enunţată de ministrul Finanţelor, mai ales în contextul economic actual.
Mai citiţi şi:
Vlădescu: "Majorarea TVA nu este ceea ce ne dorim / Măsurile bune erau cele pe care le decisesem iniţial"
Vlădescu: Salariile bugetarilor ar putea creşte în medie cu 7%, dacă vor fi concediaţi 70.000 de angajaţi
Aceasta este părerea unanimă a reprezentanţilor mediului de afaceri, stupefiaţi de declaraţiile ministrului Finanţelor. Ei sunt deranjaţi atât de eventualitatea trecerii de la un sistem fiscal la altul, în plină criză financiară, cât şi de faptul că anunţul în sine referitor la o asemenea măsură vine într-un moment total nepotrivit.
Risc de escaladare a evaziunii fiscale
„Dacă nu mai avem certitudinea că regimul fiscal va rămâne neschimbat la anul, atunci toate planurile de afaceri pot fi date peste cap, iar finanţările pentru diversele proiecte ar putea fi blocate", afirmă Ioan Cezar Corâci, preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România - UGIR-1903.
El arată, pe de altă poarte, că trecerea la un sistem progresiv de impozitare „nu are nicio bază economică şi, mai mult, a schimba regimul fiscal în contextul de acum înseamnă să arunci economia în haos".
Vrea Guvernul să încurajeze nemunca?
Corâci mai arată şi că România se numără printre ţăr