Valea Chioarului a îmbrăcat straie de sărbătoare duminica trecută. Asta, deoarece în comună s-a desfăşurat cea de-a opta ediţie a unui concurs inedit, de cosit şi de făcut plăcinte creţe tradiţionale, la care au participat mai multe gospodine din satele comunei, precum şi invitaţi din Affligem, Belgia - comună înfrăţită de 20 de ani cu Valea Chioarului.
Amfitrionul petrecerii şi cel care a dat startul concursului a fost bătrânul satului Mesteacăn, Ioan Hosu, în vârstă de 80 de ani. „Omul acesta şi-a dedicat viaţa localnicilor din comună, a luptat pentru binele lor, pentru a câştiga înapoi păşunile Chioarului. La cei 80 de ani ai săi, nu a pregetat să dea o adevărată lecţie de viaţă celor prezenţi la eveniment: a cosit o brazdă întreagă şi a luat la horă gospodinele comunei", a spus viceprimarul comunei Valea Chioarului, Aurel Pop.
Două câştigătoare
Premiul întâi a fost câştigat, anul acesta, de două gospodine vrednice: Viorica Gheţie (49 de ani) din Vărai şi Silvia Sava (51 de ani) din localitatea Mesteacăn. „Am învăţat să fac plăcinte creţe de la maica mea. Ea obişnuia să-mi spună că plăcinta atunci e bună când, ridicată la geam, pătrunde lumina prin ea. Atât de subţire trebuie să fie", explică Viorica Gheţie. „Ne-am descurcat şi cu plăcintele, şi cu cositul. Neam de neamul nostru a fost de ţărani. Ne-am câştigat existenţa muncind câmpul, ar fi şi culmea să ne biruie vreun bărbat la coasă", glumeşte cealaltă câştigătoare a concursului, Silvia Sava. Potrivit locuitorilor din zona Chioarului, ţărăncile obişnuiau să coacă plăcintele creţe pentru bărbaţii lor, duşi la munca câmpului. „Nimic nu se compară cu o plăcintă creaţă făcută aşa cum cere tradiţia şi un păhărel de pălincă", conchide Aurel Pop, viceprimarul comunei.
Reţetă din bătrâni
Secretul plăcintelor creţe stă în felul în care este făcut aluatul. „Nu se folo