A absolvit Colegiul Naţional „A. T. Laurian“ cu nota maximă. Ar fi putut studia la una din marile universităţi ale lumii, dar a ales să-şi continue studiile la Cluj.
Este una dintre cele două eleve din judeţ care au obţinut nota maximă la bacalureat anul acesta. Tânăra este un motiv de mândrie pentru familia sa.
Codruţa este singura fiică a unor ingineri din oraşul Săveni. Fire sensibilă, romatincă şi foarte liniştită, ea s-a remarcat încă din copilărie prin pasiunea pentru lectură şi cunoaştere. Istoria, literatura şi limbile străine au pasionat-o de mică, deşi s-a născut într-o familie de intectuali cu înclinaţii spre ştiinţele exacte.
De la „Colţ Alb“, la olimpiade
„Prima carte citită a fost «Colţ Alb» şi am lecturat-o în vacanţa din clasa a III-a. Am fost atât de fascinată, că am terminat-o în două zile. Îmi place lectura“, mărturiseşte tânăra care recunoaşte că Balzac a fost prima ei mare dragoste literară.
„La Săveni am avut profesori extraordinari. M-au fascinat desăvârşirea şi dăruirea lor profesională care, cu siguranţă, contrazic ideea că la ţară nu există oameni de calitate“, a subliniat Codruţa Cataranciuc, care a avut doar 10 pe linie până la absolvirea şcolii şi care a participat la zeci de olimpiade judeţene.
Are lumea deschisă în faţa ei
Visul ei a fost acela de a urma aceeaşi şcoală ca Nicolae Iorga, adică Liceul „A.T. Laurian“, unde a studiat limbile străine. „Vroiam să învăţ engleza şi, în acel moment şi la acea vârstă, am considerat că acest profil îmi va aduce aportul de cultură de care am nevoie“, a spus tânăra.
Codruţa a fost un licean eminent. Clasa a IX-a a terminat-o cu 9,80, a X-a şi a XI-a cu 9,94, iar ultimul an de liceu cu 10 „curat“. Şi examenul de maturitate tot cu nota maximă l-a trecut. Vorbeşte cu respect despre profesorii care au contribuit mult l