Peter Loescher, preşedintele Siemens AG, mizează pe rolul industriei în revenirea economiilor şi spune că băncile îşi vor pierde din importanţă. Multe state vor să consolideze rolul producţiei industriale în economiile lor naţionale. Vor câştiga cele care se vor axa pe inovaţie şi tehnologii ecologice.
Abordările potrivit cărora industria va reuşi, singură, să scoată economiile statelor din recesiune - inclusiv pe cea românească - se dovedesc euforice, în lipsa unei viziuni de ansamblu. Reprezentanţii celor mai mari companii din domeniu au, la rândul lor, aşteptări rezervate în privinţa revenirii economice. Preşedintele şi directorul general al gigantului german în inginerie, Siemens AG, Peter Loescher, spune că a fost printre primii care au indicat că actuala criză economică va fi mai lungă şi mai profundă decât au estimat mulţi analişti.
Industrializare ecologică
„Deşi economia globală arată semne încurajatoare de stabilizare, noi anticipăm că starea pieţei globale va rămâne o provocare în 2010 şi nu vedem o reîntoarcere la nivelurile-record de creştere, din 2008, prea devreme", a declarat Loescher într-un interviu acordat cotidianului „Adevărul". Acesta a adăugat că sectorul industrial îşi va reveni complet abia din 2011. Oficialul Siemens estimează că jumătate din creşterea globală în ansamblu, dintre 2008 şi 2014, se va obţine de pe pieţele emergente.
Ca o consecinţă a crizei financiare, va exista o tendinţă de reindustrializare în multe ţări. „Pe parcurs, importanţa băncilor şi a sectorului financiar va scădea. Există deja semne că multe ţări doresc, din nou, să consolideze rolul producţiei industriale în economiile lor naţionale", arată Loescher.
El subliniază că acest lucru trebuie să se facă însă într-un mod „prietenos" faţă de mediul înconjurător. De pildă, aproximativ 23 de miliarde de euro - sau aproape o treime din veniturile