În intervalul ianuarie-mai 2010, investiţiile străine directe s-au redus cu 31,5%, comparativ cu acelaşi interval din 2009, până la 1,43 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională (BNR).Fuga investitorilor este motivată de lipsa de perspective. Sursa: Codrin Prisecaru
În primele cinci luni ale anului trecut, investiţiile străine directe s-au cifrat la 2,09 miliarde de euro.
"Deficitul contului curent în perioada ianuarie-mai 2010 a fost finanţat în proporţie de 50% prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România, care au înregistrat 1.433 milioane euro (comparativ cu 2.094 milioane euro în perioada ianuarie-mai 2009), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit) au însumat 1.205 milioane euro (comparativ cu 1.240 milioane euro), iar creditele intra-grup1 228 milioane euro (comparativ cu 854 milioane euro)", se arată în raportul BNR.
Investitorii străini ocolesc România din cauza crizei financiare care le-a limitat posibilităţile de investire. Îns, principala problemă a României este lipsa de perspective.
"Investitorii vin pentru a face profit. Cei care au bani de investit nu vor să piardă, iar în România nu mai există niciun fel de perspective. Cine să mai investească?", apreciază analistul economic Ilie Şerbănescu, care estimează că, până la finele acestui an, tendiţa de scădere a investiţiilor străine se va accentua, până la dispariţia oricăror noi proiecte.
"Se fac în continuare investiţii, numai că aceste investiţii sunt direcţionate către statele care au câştigat lupta cu criza şi nu către ţările perdante, cum este România. Deci, scăderea este normală şi fenomenul se va accentua până la dispariţia proiectelor noi de investiţii. Deocamdată, au venit bani pentru proiectele aflate deja pe rol, deoarece unele dintre ele ar ridica nişte costuri mai mari dacă ar fi a