CNVM consideră că în legătură cu tranzacţiile cu acţiuni Banca Transilvania, pentru care preşedintele CA, Horia Ciorcilă, şi alţi trei bancheri au fost trimişi în judecată de DIICOT, s-ar putea vorbi despre transferuri pe bază de informaţii privilegiate şi nu despre acţiuni de manipulare a pieţei de capital.
"DIICOT ne-a cerut, în aprilie - mai, informaţii despre tranzacţiile realizate de mai multe persoane cu acţiuni Banca Transilvania şi am colaborat cu ei încă de la început. Am derulat un control tematic la sucursala din Cluj a SSIF IFB Finwest şi, pe baza rezultatelor, la jumătatea lunii iunie am ajuns la concluzia că se poate vorbi de tranzacţii pe baza unor informaţii privilegiate. Procurorilor le-am spus că este o posibilitate să se fi divulgat informaţii şi pe baza acestora să se fi realizat tranzacţii", a declarat Lorand Istvan Kralik, comisar CNVM, citat de Mediafax.
Conform legislaţiei pieţei de capital, CNVM poate sancţiona persoanele care tranzacţionează în baza unor informaţii privilegiate (informaţie care nu a fost făcută publică şi care dacă ar fi transmisă public, ar putea avea un impact semnificativ asupra preţului - n.r.) cu o amendă cuprinsă între jumătate şi întreaga valoare a tranzacţiei realizate.
CNVM a notificat şi Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.
Avocaţii specializaţi în legislaţia pieţei de capital au şi ei semne de întrebare privind încadrarea faptelor de care sunt acuzaţi Horia Ciorcilă şi ceilalţi trei bancheri ca manipulare a pieţei de capital.
"Succintele informaţii disponibile publicului sugerează posibilitatea unui front running (practică prin care un broker sau investitor cumpără acţiuni ale unei anumite companii ştiind de existenţa unor ordine de cumpărare care ar urma să fie introduse de un alt investitor - n.red.) şi nu a unei manipulări a pieţei sau insider tradin