Euro a continuat să câştige teren în faţa leului, apropiindu-se din nou de pragul de 4,25 lei, însă creşterea a avut loc pe fondul tranzacţionării unor volume modeste.
"Întreaga regiune are o tendinţă de uşoară depreciere, se marchează profituri după o perioadă de creştere. Pe plan local, volumele sunt însă la un sfert din media zilnică de săptămâna trecută", a comentat un dealer.
BNR a calculat ieri un curs de 4,2471 lei pentru un euro, cu 0,96 bani peste nivelul precedent. Dolarul a câştigat 3,2 bani, urcând la 3,3805 lei.
Pe piaţa valutară interbancară, euro era tranzacţionat ieri-dimineaţă la 4,24 lei, în creştere uşoară faţă de închiderea de vinerea trecută. Pe parcursul zilei cotaţiile au urcat până la 4,2490 lei pentru un euro, nivel la care piaţa s-a stabilizat.
Dealerii spun că sentimentul investitorilor internaţionali s-a deteriorat pe fondul temerilor privind concluziile la care ar putea să ducă publicarea testelor de stres pentru marile bănci europene. Leul reuşise să recupereze aproape 4% în faţa euro săptămâna trecută, ştergând astfel integral deprecierea suferită după decizia Curţii Constituţionale de a respinge tăierea pensiilor. Aceasta cu toate că măsurile compensatorii adoptate de Guvern - majorarea TVA de la 19% la 24% şi majorarea anumitor impozite - au deteriorat perspectivele privind revenirea economiei, majoritatea analiştilor anticipând acum o contracţie cu până la 3% în 2010.
Discuţiile privind organizarea de alegeri anticipate în toamna acestui an sau la începutul lui 2011 ar putea, de asemenea, să pună presiune asupra leului, întrucât ar aduce o nouă perioadă de instabilitate, avertizează analiştii.
"Un asemenea scenariu ar fi rău pentru leu şi pentru titlurile de stat româneşti şi ar putea face dificil accesul Trezoreriei la finanţări. Ar putea, de asemenea, să însemne deraierea acordului cu FMI şi