Şefii Casei de Asigurări de Sănătate spun că taxa este ilegală şi că-i vor amenda pe medicii care percep bani deşi n-au realizat numărul minim de consultaţii.
Vasluienii care apelează la medicii de familie au surpriza să găsească de multe ori pe uşa cabinetului o hârtie care-i înştiinţează că „potrivit prevederilor legale“ doar primii 20 de bolnavi beneficiază de consultaţii gratuite.
Începând cu al 21-lea, pacienţii trebuie să achite o taxă de 10 lei, dacă vor să fie consultaţi în ziua respectivă, sau să se reprogrameze pentru o altă zi. Sunt scutiţi de achitarea celor 10 lei doar cei cu urgenţe medicale şi doar medicii pot decide care dintre pacienţi se încadrează în această categorie.
Explicaţie: al 21-lea pacient vine peste program
Doctorii spun că li se pare normal să pună taxă pe consultaţie. „Teoretic, medicul care a acordat cele 20 de consultaţii decontate de CJAS este nevoit să stea peste program pentru a vedea şi restul de pacienţi care vin în acea zi la cabinet. El trebui recompensat pentru munca sa“, a explicat Monica Ilisei, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Vaslui.
Pacienţii, pe de altă parte, spun că au contribuit la sistemul asigurărilor de sănătate şi au dreptul la asistenţă medicală gratuită.
„În condiţiile în care s-au scumpit medicamentele, o asemenea taxă pentru un pensionar este mare. Eu nu am fost încă nevoită să achit o astfel de taxă, însă dacă va fi cazul, cu singuranţă voi plăti. Sănătatea e mai presus de orice“, spune Maria Roşca, o pensionară care aşteaptă răbdătoare să-i vină rândul la doctor.
„Taxatorii“ vor fi pedepsiţi
Şefii CJAS au însă serioase dubii cu privire la „taxa pe nerăbdare“. „Această taxă este un abuz. Medicii trebuie să se raporteze la numărul de consultaţii pe care le realizează într-o lună, nu pe zi. Abia în momentul în care a