Din momentul în care s-a anunţat Cod Roşu de inundaţii, Sandu Gheorghiu, din localitatea gălăţeană Sendreni, şi-a luat concediul de la firma din Cristian, judeţul Braşov şi s-a dus să dea o mână de ajutor la construcţia digurilor. După mai bine de zece ani de lucru în cadrul Companiei Canal Dunăre-Marea Neagră, Sandu şi-a dat seama că inginerii care au proiectat canalul prevăzuseră evitarea formării viiturilor pe Dunăre şi contracararea acestora prin deversare. Tot ce mai trebuia făcut era să se deschidă ecluzele canalului Dunăre - Marea Neagră. Bărbatul a avut curajul să-i spună premierului Emil Boc ce e de făcut
Sandu Gheorghiu - muncitorul ars de soare, care se spetea muncind la digul pentru apărarea comunei Şendreni, i-a oferit premierului României soluţia pentru a scăpa oraşul Galaţi de inundaţiile provocate de viitura pe Dunăre. Bărbatul munceşte la Cristian, la o magistrală de gaze a companiei Condmag, iar când a auzit că se anunţă Cod Roşu în Sudul-Est-ul ţării, şi-a luat liber de la muncă şi a plecat să dea o mână de ajutor la ridicarea digului. Acolo l-a întâlnit pe Emil Boc, premierul. Parcă cineva de sus l-a trimis acolo să le spună aleşilor cum să salveze Galaţiul de la o catastrofă.
„A fost foarte simplu, că am lucrat acolo când s-a făcut canalul Dunăre Marea Neagră. Era făcut nu numai pentru transport. Cel care l-a gândit, l-a gândit cu cap. Eu lucrând acolo, ştiam că e diferenţă de nivel între Cernavodă şi Agigea şi era imposibil ca acel canal să nu preia o parte din volumul Dunării. Şi i-am spus domnului prim-ministru: de ce nu deschide ecluzele? El a zis că vorbeşte cu domnul Borbely. Dar ce să ne zică acesta: ce zice domnul Blaga? Că domnul Blaga zice de trei zile că Dunărea urcă pe Siret? Cum să urce Dunărea pe Siret”, ne spune ironic Sandu Gheorghiu.
Ecluza de la Cernavodă a fost deschisă, luni seara, pentru a se devers