Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas este, cu siguranţă, unul dintre cei mai ocupaţi oameni din lume. Acasă, în Ramallah, încearcă să ţină în frâu tensiunile dintre propriul partid, Fatah şi organizaţia clasificată drept teroristă Hamas.
În 2006, cele două facţiuni palestiniene au adus teritoriile palestiniene în pragul unui sângeros război civil. Când în Gaza şI Cisiordania este relativ linişte, Abbas îşi vede de nesfârşitele negocieri cu Israelul: deşi mediate de Statele Unite şi de Liga Ţărilor Arabe, un deznodămînt concret al discuţiilor nu este întrevăzut, deocamdată, nici de cei mai optimişti analişti.
Într-o perpetuă căutare de aliaţi şi mediatori, Abbas a venit, luni şi la Bucureşti, unde timp de o oră a vorbit cu preşedintele Băsescu într-un tete-a-tete programat iniţial să dureze doar 20 de minute.
Potrivit unor surse din delegaţia palestiniană, unul dintre punctele fierbinţi ale discuţiilor a fost spectrul unui eventual conflict în Iran.
Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional, Mahmoud Abbas vine, însă, cu o veste proastă pentru coaliţia anti- Ahmadinejad: Palestina va rămîne deoparte într-un astfel de război, poziţie explicabilă inclusiv prin faptul că Teheranul este unul dintre partenerii de bază ai Hamas, cei cu care Abbas şi ai lui încearcă să evite un nou conflict.
● Care este rolul României în procesul de pace din Orientul Mijlociu?
● România are relaţii excelente şi cu Israel şi cu ţările arabe. Din acest punct de vedere, cred că poate juca un rol şi, de cîte ori va dori să facă asta, este binevenită.
● În ceea ce priveşte întâlnirea cu preşedintele Băsescu, s-a vorbit public mai mult despre parteneriatele de afaceri şi de bursele pentru studenţi, dar probabil că a existat şi o parte politică importantă. Aţi vorbit cu preşedintele României ca partener a