Propunerea ministrului de Finanţe referitoare la renunţarea la cota de 16% este salutată de sindicate. Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu spune însă la RFI că decizia ar fi trebuit luată cu mult timp în urmă. "Acest lucru vine, ca de obicei, în România, mult prea târziu, în urma unor măsuri care evident ne vor costa deosebit de scump", afirmă Hossu.
Propunerea ministrului de Finanţe referitoare la renunţarea la cota de 16% este salutată de sindicate. Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu (audio) spune însă la RFI că decizia ar fi trebuit luată cu mult timp în urmă.
"Acest lucru vine, ca de obicei, în România, mult prea târziu, în urma unor măsuri care evident ne vor costa deosebit de scump şi mă refer în principal la ridicarea cotei unice de TVA de la 19% la 24%, pentru că efectul, nu atât pe buzunarul cetăţenilor, care şi acesta este un efect deosebit de dureros, dar efectul economic va fi tot atât de scump plătit ca şi criza însăşi", afirmă Bogdan Hossu.
Cota unică de impozitare de 16% trebuie să fie îndepărtată. Declaraţia îi aparţine ministrului de Finanţe. Într-un interviu pentru Ziarul Financiar, Sebastian Vlădescu susţine că este neapărat nevoie de introducerea de la 1 ianuarie 2011 a unui sistem de impozitare progresivă a veniturilor.
În actuala stare a economiei, cota de 16% nu mai poate susţine bugetul, astfel încât să fie finanţate în continuare educaţia, sănătatea sau pensiile, a declarat ministrul Finanţelor, în interviu.
Sebastian Vlădescu susţine că introducerea impozitului pe venitul global în trepte progresive ar permite statului să încurajeze sistemele private de pensii şi de asigurări de sănătate prin acordarea de deductibilităţi substanţiale, astfel fiind uşurată povara care tinde să sufoce bugetul de stat.
Pentru încurajarea consumului, ministrul vede necesară reducerea cotei de TVA la începutul anului viitor. Bogdan