Cei 48 de angajați ai corului academic al filarmonicii arădene stau cu teama în sân de frica concedierilor. Corul filarmonicii de stat din Arad s-ar putea desființa, pentru ca activitatea instituției să fie mai eficientă.
De asta se tem angajații corului , care au primit până acum, neoficial ce-i drept, amenințări că vor intra pe lista de reduceri de personal din instituțiile bugetare.
Au și existat măsuri în acest sens. Cu câteva săptămâni în urmă, sala mică de concerte a fost transfromată în sală de căsătorii.
Dacă ar desființa corul filarmonicii, Primăria Arad ar scăpa, dintr-un condei de 48 de oameni. Printre ei și Karol Patoki, un corist care performează aici de 29 de ani, la fel ca și soția sa și care are șase copii.
“Ce aș putea să fac? Mai nimic, îmi rămâne alternativa din învățământ, dar și acolo se fac restructurări sau să plec la țară, dar nici nu mă gândesc la acest lucru”, spune bărbatul.
Sindicatele și conducerea în alertă
Conducerea sindicatului filarmoncii arădene este și ea nemulțumită de o astfel de variantă. “De ce să își taie primaria un deget, mai bine desființează un cor, adică ne taie nouă capul”, a declarat Mihai Dogaru, lider sindical.
“Nu au făcut asta nici pe vremea lui Ceaușescu. Acest lucru s-a întâmplat doar în Moldova Sovietică”, susține și Dorin Frandeș director artistic Filarmonica Arad.
Primăria susține că activitatea filarmonicii nu e rentabilă și că trebuie făcute eficientizări.
“În orice instituție se pot reduce costuri de funcționare. Acestea se pot face fie prin reduceri de costuri la bunuri și servicii, reduceri de personal sau reorganizări ale organigramei. Corul nu se va desființa, nu se va reduce numărul de membri”, a declarat Corina Drăghici, purtător de cuvânt al primăriei Arad.
Reper al Aradului
Corul filarmonicii arădene a fost înființat î