Endangered Species e un summit internaţional care va avea loc în martie 2011 în Londra şi în New York. Summitul nu are însă nicio legătură cu fauna şi/sau vegetaţia, şi asta pentru că speciile ameninţate sînt femeile. Acţiunile din timpul summitului vor fi coordonate de The Women’s Therapy Centre Institute din New York şi de organizaţia britanică AnyBody şi vor avea ca scop lansarea unei campanii prin care să se creeze un nou mediu vizual, unul care să promoveze o diversitate de corpuri.
Pentru a înţelege mai bine de ce este necesară o asemenea campanie, trebuie să citiţi cea mai recentă carte a lui Susie Orbach, Bodies. Mass-media au jucat un rol major în diseminarea unor standarde de frumuseţe într-un fel care n-ar fi fost posibil înainte de apariţia televiziunii. Iar mesajul transmis în mod constant e că perfecţiunea poate fi atinsă, dacă ne dăm silinţa. Mai mult, îngrijirea corpului, îmbunătăţirea propriei înfăţişări este privită ca un proiect personal. „A avea grijă de tine însuţi” este o valoare morală, e responsabilitatea fiecărui individ. Singura problemă ar fi că imaginile promovate de media sînt departe de realitate. Idealul de frumuseţe poate fi atins doar cu Photoshop.
De ce sînt promovate aceste imagini nerealiste? Explicaţia e simplă: cu cît mai nesatisfăcuţi sînt consumatorii de propriul corp, cu atît mai mult vor cheltui. Produse cosmetice, produse de slăbit, abonamente la săli de fitness, tratamente la saloane de frumuseţe sau chiar intervenţii chirurgicale. Industria de frumuseţe este una dintre cele mai de succes industrii la nivel global, şi se află în continuă creştere.
Orbach îşi bazează teza pe asumpţia că imaginea corpului e un construct socio-cultural, ceea ce, desigur, nu e nimic nou. Naomi Wolf prezintă idei ceva mai radicale în The Beauty Myth, iar Baudrillard, cu mult înaintea celor două, teoretiza corpul ca obiect al