Asociaţia Distroficilor Muscular (ADMR) din România a fost înfiinţată în anul 1990, din dorinţa persoanelor suferinde de distrofie musculară din întreaga ţară de a fi parte a societăţii şi de a fi tratate cu respect şi cu demnitate în ciuda afecţiunii de care suferă. În afara acestor scopuri nobile, ADMR şi-a propus să promoveze interesele membrilor săi, să contribuie la combaterea afecţiunilor neuro-musculare prin mijloace medico-sanitare, socio-familiale şi umane.
"Efortul nostru e îndreptat spre alinarea suferinţelor, creşterea calităţii şi bunăstării vieţii prin sensibilizarea şi formarea societăţii prin educaţie. De asemenea, ne dorim respectarea drepturilor omului, a egalităţii de şanse pentru toţi, nediscriminare, incluziune socială, solidaritate şi unitate", declară Maria Teodorescu, preşedintele ADMR.
Asociaţia are membri în toată ţara şi are sediul în localitatea covăsneană Vâlcele. Sediul nu este ales întâmplător, în această localitate fiind singura unitate medicală din ţară care poate diagnostica afecţiunile neuro-musculare: Spitalul "Doctor Radu Horia". Instituţia medicală are ca obiect de activitate patologia eredo-degenerativă neuro-musculară, patologie cu determinism genetic ce afectează îndeosebi copilul şi adultul tânăr.
NEPĂSARE
"Printre greutăţile mari cu care ne confruntăm este lipsa fondurilor pentru investiţii şi programe. Indiferenţa societăţii, dar şi nepăsarea autorităţilor care ar trebui să ne ajute şi să ne protejeze reprezintă lucrul care ne doare cel mai tare. De aceea, considerăm că aceasta este problema numărul unu. Fără voia noastră, ne-am născut cu aceste dizabilităţi. Tocmai din aceste motive, ar trebui să avem parte de un trai decent şi de o atenţie aparte. Însă, în ciuda acestui lucru, în momentul de faţă suntem una dintre cele mai defavorizate categorii. Trăim dintr-o îndemnizaţie lunară de 290