Specialiştii se aşteaptă ca în acest an numărul firmelor care vor intra sub protecţia Legii 85/2006 să continue să crească
Numai în primele patru luni ale acestui an numărul falimentelor înregistrate la Braşov a ajuns de peste 350. Însumate cu cele de anul trecut, la Braşov s-a depăşit cu bine numărul de 1.200 de insolvenţe, ceea ce clasează Braşovul pe un nefericit loc şase, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, după Bucureşti, Timiş, Cluj, Prahova şi Bihor. Aici nu se include şi numărul firmelor radiate sau suspendate, unde, de asemenea, Braşovul înregistrează un boom de la apariţia crizei.
Specialiştii se aşteaptă ca în acest an să crească numărul dosarelor de insolvenţă. Problema este că s-a intrat în vacanţă judecătorească şi nu se mai deschid proceduri la cererea creditorilor, ceea ce înseamnă că noile dosare se vor soluţiona abia anul viitor şi este posibil să nu se reflecte o creştere a numărului de insolvenţe până la finele anului. Totuşi, dacă firma aflată în dificultate solicită din proprie iniţiativă intrarea în insolvenţă, dosarul va fi analizat mai rapid.
„În acest an, numărul de cazuri de insolvenţă a fost în creştere şi vom asista la noi momente de vârf în toamnă. Cred că este posibil ca numărul de dosare de insolvenţă de anul acesta să-l depăşească pe cel de anul trecut”, susţine Geanina Oancea, partener în cadrul firmei de audit şi consultanţă BDO. În opinia sa, este posibil ca numărul mare de firme care au intrat în insolvenţă în ultimii doi ani să schimbe ceea ce s-a întâmplat până acum, urmând să crească numărul firmelor care reuşesc să se reorganizeze, evitând falimentul.
„Istoria este dominată de falimente, numai 1% din firmele intrate în insolvenţă reuşeau să se reorganizeze cu succes. Abia peste doi sau trei ani putem să tragem o linie şi să vedem dacă acest procent s-a schimbat, pentru