Cei care au absolvit o instituţie de învăţământ şi nu îşi continuă studiile pot să primească indemnizaţie de şomaj, de 255 de lei, timp de şase luni. Aflaţi aici când şi în ce condiţii beneficiază absolventul de ajutorul de şomaj.
Pasul unu: Un absolvent în vârstă de minim 16 ani trebuie să se înregistreze ca fiind în căutarea unui loc de muncă la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj, în maxim 60 de zile de la absolvire. Agenţia atrage atenţia că solicitantul trebuie să se adreseze instituţiei pe a cărei rază îşi are domiciliul. Pentru a se înregistra ca persoană în căutarea unui loc de muncă va aduce: actul de identitate, actul de studiu, certificatul de naştere, de căsătorie/divorţ (unde este cazul) – în copie şi original, plus o adeverinţă de la medicul de familie cu menţiunea „apt de muncă”.
Pasul doi: În cel mult 12 luni de la absolvire, trebuie să îşi solicite dreptul la indemnizaţia în valoare de 255 de lei. Atenţie: indemnizaţia se acordă o singură dată pentru fiecare formă de învăţământ absolvită (exemplu: şase luni pentru absolventul de liceu, de şcoală postliceală sau de colegiu etc.). În cazul în care – la data la care îşi cere dreptul – solicitantul urmează o formă de învăţământ, nu va beneficia de ajutorul financiar de la stat.
Stimulente pentru angajatori, prime de angajare pentru absolvenţi
Dacă absolventul reuşeşte să încheie un contract de muncă – cu normă întreagă – pentru o perioadă mai lungă de un an, în termen de 60 de zile de la absolvire, statul îi va acorda o primă de angajare de 425 de lei. De asmenea, primesc o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj, până la expirarea perioadei de acordare a ajutorului ce li s-ar fi cuvenit.
Şi firmele sunt recompensate, dacă angajează absolvenţi pe durată nedeterminată. Conform legii, angajatorii beneficiază de o scutire de 12 luni de la plata cont