Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a încercat marţi o ieşire din seria de scandaluri, Guvernul de la Paris aprobând controversata reformă a sistemului de pensii, la o zi după intervenţia televizată a şefului statului.
"Este o zi mare", a lansat satisfăcut preşedintele Sarkozy în cursul reuniunii miniştrilor care au examinat textul prezentat drept "reforma-far" a celei de-a doua jumătăţi a mandatului său.
Luni seara, Sarkozy reafirmase că ministrul Muncii, Eric Woerth, va fi acela care va apăra proiectul de lege în faţa Parlamentului în septembrie, calificând drept "calomnie" bănuielile împotriva acestuia în scandalul politico-fiscal al moştenitoarei l'Oréal, Liliane Bettencourt.
În ciuda puternicei opoziţii a străzii (la 24 iunie, aproape 2 milioane de francezi au protestat), Sarkozy nu a renunţat la "elementul central" al reformei, anume vârsta de pensionare să devină 62 de ani faţă de 60 în prezent.
Aflat la cele mai scăzute cote în sondaje, Nicolas Sarkozy se bazează pe reforma pensiilor pentru o viitoare nouă candidatură în 2012. Luni seară, la televiziune, el a justificat această reformă şi a criticat opoziţia, din dorinţa de a face să treacă pe plan secund seria de scandaluri privind conflicte de interese sau folosirea de fonduri publice de către miniştri. În afacerea Bettencourt, Sarkozy a spus că Eric Woerth a fost curăţat de orice bănuială după publicarea unui raport administrativ. Woerth fusese acuzat că a primit bani de la ex-contabila lui Bettencourt pentru campania prezidenţială a lui Sarkozy. Acesta din urmă a negat cu fermitate luni seară la postul tv France 2 că a primit bani de la cea mai bogată femeie din Franţa.
Opoziţia nu este mulţumită de aceste răspunsuri, astfel încât cea mai gravă criză politică a Gguvernului lui Sarkozy continuă. Totuşi, pentru a mai domoli criticile opoziţie