Medicul Sebastian Diaconescu, specialist recuperare la Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Bucureşti, îi lămureşte pe pacienţii care suferă de hernie de disc despre oportunitatea intervenţiei chirurgicale în acest caz, dar şi despre suferinţele ante şi postoperatorii.
"Hernia de disc este o afecţiune prin care o parte din discul intervertebral se fragmentează şi ajunge să comprime rădăcinile nervoase sau măduva spinării aflate în canalul spinal din vecinătatea sa.
SIMPTOME
În faza de început, hernia de disc lombară (HDL) poate fi chiar asimptomatică, dacă nu este afectată cel puţin o rădăcină nervoasă. Apoi apar:
l) dureri care încep de la nivel lombar şi se extind treptat în unul sau ambele picioare, până la vârf
l) furnicături şi amorţeli care încep de la nivelul şezutului şi se extind de-a lungul piciorului, până în gambă şi degete
l) slăbiciune, care în funcţie de gravitatea bolii poate fi în unul sau în ambele picioare
l) durere la nivelul feţei anterioare a coapsei.
Medicul precizează că, "pentru pacientul operat, patologia se împarte în suferinţe existente şi înaintea intervenţiei chirurgicale şi care nu au fost rezolvate şi suferinţe cauzate de actul operator.
În prima categorie putem include persistenţa parezelor radiculare, a sindroamelor miofasciale, a patologiei degenerative discovertebrale la nivelul coloanei lombare, la un nivel superior sau inferior celui la care s-a făcut intervenţia chirurgicală, persistenţa durerilor cronice lombare. Se apreciază că dramatismul atacului de hernie de disc lombară este un factor cu mare potenţial de destabilizare a unor subiecţi cu o mare labilitate psihică", declară medicul, citat de Jurnalul Naţional.
Specialistul în recuperare susţine că apariţia unei patologii noi după o intervenţie chirurgicală poat