Din august, firmele, asociaţiile şi autorităţile statului vor avea la dispoziţie bani europeni pentru a-i şcoli pe şomeri, ucenici, ţărani, doctoranzi, dar şi pe propriii angajaţi. Sursa: Reuters
Şase noi linii de finanţare, cu o valoarea totală de 600 de milioane de lei (aproximativ 150 de milioane de euro), care vor putea fi accesate atât de instituţiile statului, cât şi de firme şi asociaţii private, vor fi lansate în luna august de Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU). Asta, odată cu o linie de finanţare de aproape 85 de milioane de lei, destinată exclusiv modernizării Serviciului Public de Ocupare.
Prin urmare, cei care vor să obţină fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea resurselor umane vor putea depune proiecte în mai multe do menii: sprijinirea viitorilor absolvenţi şi a ucenicilor pentru a-şi găsi un loc de muncă stabil, pregătirea şomerilor, a celor din mediul rural şi a propriilor angajaţi, acordarea de burse doctorale şi postdoctorale, dar şi înfiinţarea de întreprinderi sociale.
Calificarea angajaţilor, în top
Cea mai importantă sumă, 150 de milioane de lei, e alocată de AMPOSDRU proiectelor destinate participării angajaţilor la formarea profesională continuă.
Banii ar trebui să-i ajute pe patronii de întreprinderi să-şi încurajeze salariaţii să participe la programe de calificare sau recalificare, "prin compensarea financiară a timpului de lucru în care aceştia merg la cursuri", au arătat oficialii AMPOSDRU.
Potrivit acestora, angajaţii pot fi pregătiţi astfel în "domenii-cheie", precum tehnologia in formaţiei şi comunicaţiilor, dezvoltare durabilă, sănătate şi securitate la locul de muncă, dar şi în alte domenii profesionale specifice.
Pot depune proiecte pentru această linie de finanţare fu