Medicii recomandă lichidele nu foarte dulci şi nici foarte concentrate, cum ar fi apa plată, ceaiul uşor îndulcit, limonada sau sucurile naturale. Sursa: Hepta
La temperaturi mai mari de 28 de grade Celsius, organismul uman elimină "căldura" prin transpiraţie, pierzându-se astfel cantităţi importante de apă şi minerale.
Senzaţia de sete provocată de pierderea de minerale nu e resimţită prea puternic de către persoanele în vârstă, copii sau sportivi, dar devine o problemă gravă atunci când temperaturile se apropie de 40 de grade Celsius, iar organismul nu mai ţine pasul cu deshidratarea.
"Este recomandat să bem doi litri de lichide pe zi, din care măcar unul să fie apă, iar restul ceaiuri şi maximum o jumătate de litru de sucuri din fructe", spune medicul nutriţionist Luiza Pîrvu.
Apa, varianta la îndemână
Specialiştii mai spun că gradul optim de hidratare al organismului se poate obţine mai ales consumând apă plată sau carbogazoasă.
"Stomacul are nevoie de dioxid de carbon pentru că în perioada caldă are aciditate scăzută, ceea ce favorizează infecţiile digestive. Puteţi să beţi chiar şi apă rece, pentru că astfel pierdeţi din temperatură, ceea ce ajută la termoreglarea organismului", precizează Corina Zugravu, medic primar igiena alimentaţiei şi nutriţiei.
Ceai da, răcoritoare nu
Ceaiurile neîndulcite, cofeina şi alte băuturi care stimulează activitatea nervoasă pot asigura şi ele necesarul de hidratare al organismului. Cu o condiţie: să nu exageraţi cu cantităţile.
În schimb, băuturile răcoritoare dau doar pe moment senzaţia de potolire a setei şi e bine să beţi maximum două pahare pe zi. "Băuturile răcoritoare nu ţin de sete din cauza zahărului sau a îndulcitorilor pe care îi conţin", spune medicul Corina Zugravu.
În aceste condiţii, glucoza conţinută