Impozitarea progresivă a veniturilor este o măsură necesară, din perspectiva unei împărţiri egale a poverii sociale a crizei. Iată ce spune la RFI fostul ministru de Finanţe, Daniel Dăianu. El declară, însă, că o astfel de măsură ar trebui dublată de reducerea poverii pentru angajatori şi angajaţi, prin scăderea contribuţiilor la asigurările sociale, mult prea ridicate în România.
Impozitarea progresivă a veniturilor este o măsură necesară, din perspectiva unei împărţiri egale a poverii sociale a crizei. Iată ce spune la RFI fostul ministru de Finanţe, Daniel Dăianu (audio).
El declară, însă, că o astfel de măsură ar trebui dublată de reducerea poverii pentru angajatori şi angajaţi, prin scăderea contribuţiilor la asigurările sociale, mult prea ridicate în România.
"Trebuie să vedem ce se întâmplă cu contribuţiile la asigurările sociale, pentru că acolo povara este mare pentru organizaţiile economice. Noi avem un nivel al contribuţiilor la asigurările sociale care este înalt. Eu şi acolo aş lucra, aş da în jos acest nivel şi aş încerca să văd cum poate fi compensată pierderea de venituri, cel puţin pe termen scurt, cu o impozitare a proprietăţilor, cu ceea ce s-ar obţine din impozitarea proprietăţilor. Este o discuţie foarte amplă, ea nu poate fi expediată prin ce se întâmplă prin trecerea la impozitarea progresivă", spune Daniel Dăianu.
Fostul ministru de Finanţe, Daniel Dăianu spune în altă ordine de idei că o eventuală reintroducere a impozitării progresive ar trebui să fie însoţită de o intensificare a combaterii muncii la negru.
Cota unică de impozitare de 16% trebuie să fie îndepărtată. Declaraţia îi aparţine ministrului de Finanţe. Într-un interviu pentru Ziarul Financiar, Sebastian Vlădescu susţine că este neapărat nevoie de introducerea de la 1 ianuarie 2011 a unui sistem de impozitare progresivă a veniturilor.
În actuala s