Comisia Europeană propune un plan care să mulţumească deopotriva statele membre pro şi contra cultivării organismelor modificate genetic şi care este mai ales pe placul României. România a cultivat soia modificată genetic în anii pre-aderării la Uniunea Europeană, practică la care a trebuit să renunţe apoi, întrucât ea nu se regăsea şi în spaţiul comunitar, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Comisia Europeană propune un plan care să mulţumească deopotriva statele membre pro şi contra cultivării Organismelor Modificate Genetic (OMG) şi care este mai ales pe placul României.
România a cultivat soia modificată genetic în anii pre-aderării la Uniunea Europeană, practică la care a trebuit să renunţe apoi, întrucât ea nu se regăsea şi în spaţiul comunitar, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Propunerea Comisiei Europene de a lăsa la latitudinea statelor membre cultivarea acestor organisme, dacă Autoritatea Europeană a Securităţii Alimentare îşi dă acordul convine de minune României, care aşteaptă bucuroasă recultivarea soiei.
Această cultură este fără risc pentru restul culturilor, întrucât soia este monogamă, se auto-fecundează şi deci nu există posibilitatea de contaminare a culturilor tradiţionale învecinate.
De altfel, România este pentru moment unica ţară europeană interesată de a cultiva soia modificată genetic, în timp ce alte state ca Spania şi Portugalia sunt mai degrabă interesate de unicul soi de porumb modificat genetic şi cartoful AMFLORA, utilizat doar industrial.
Propunerea de la Bruxelles vizează să evite de acum o procedură comunitară complexă, care a dus la blocajul în care s-a aflat cultura de OMG în Europa, în ultimii ani.
De acum, un stat membru nu trebuie să mai aştepte avizul celorlalte state membre, pentru a lua decizia, odată ce are acordul aminti