Alimentele consumate în stare crudă aduc organismului enzime şi nutrienţi esenţiali. Unele însă pot crea probleme. Consumate ca atare, fără a fi expuse la foc, alimentele păstrează la maximum conţinutul de substanţe necesare sănătăţii. Dar unele dintre ele nu pot fi digerate în această formă.
Alimentele crude întăresc sistemul imunitar şi menţin tonusul fizic şi psihic, putând fi considerate adevărate medicamente naturale care ne feresc de boli.
Citiţi şi:
De ce se văd femeile mai grase în oglindă
Dieta recomandată în osteoporoză
Unele persoane aleg să elimine complet din alimentaţie produsele prelucrate termic şi pe cele procesate. Ele adoptă dieta crudă fie în forma ei vegetariană, fie incluzând în meniu laptele, oul crud şi brânza proaspătă.
Organismul foloseşte enzimele din crudităţi
Prepararea termică distruge mare parte din substanţele nutritive ale alimentelor. Adepţii hranei vii spun că două treimi din proteine şi 99 la sută din minerale şi din vitamine se pierd prin fierbere.
De asemenea, fructele şi legumele în stare proaspătă conţin enzime pe care organismul le consumă în cursul proceselor metabolice. Enzimele încep să se deterioreze însă la temperaturi de peste 38 de grade Celsius, la 54 de grade fiind distruse cu totul, astfel că, dacă în alimentaţia noastră predomină mâncarea gătită, nu vom avea suficiente enzime în corp.
„Contează modul de prelucrare a alimentelor, dar şi modul de cultivare şi de producţie a lor, produsele bio fiind cele mai recomandate", este de părere medicul nutriţionist Mihaela Ionescu de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Nicolae Paulescu" din Bucureşti.
Probioticele au efect detoxifiant
În categoria hranei vii intră şi produsele probiotice. Acestea conţin enzime microbiologice, produse de diverse microorganisme. Ele acţionează asupra florei intest