Majorarea cu cinci puncte procentuale a cotei TVA ar putea avea pe termen mediu si lung ecouri si la nivelul bugetelor de resurse umane din companii.
“Avand in vedere ca aceasta crestere nu a fost prevazuta in elaborarea bugetelor de training si recrutare, in cel mai bun caz se va urmari incadrarea in aceste bugete si scaderea, in consecinta, cu 5% a sumelor previzionate, la inceputul anului”, afirma Simona Podgoreanu, director resurse umane Agricover si membru HR Club.
Ea considera ca pe termen mediu si lung organizatiile vor reanaliza strategiile de recrutare, axandu-se in special pe intervievarea candidatilor pentru pozitii cheie.
Cele mai afectate sectoare de cresterea TVA sunt FMCG (sectorul bunurilor de larg consum), productie, retail si serviciile, unde majorarea a fost aplicata imediat, cu efecte directe catre consumator.
“Masura cresterii TVA isi va pune amprenta pe aceleasi sectoare in care si criza a fost resimtita cel mai puternic, dar si in sectoare mai putin afectate pana acum, respectiv retail, anumite servicii, IT”, mentioneaza Florin Ochiana, HR operations manager pentru compania de resurse umane Lugera & Makler.
In contextul in care statul a aplicat masurile de reducere cu 25% a salariilor bugetarilor si va pune in practica disponibilizarea a aproape 70.000 de angajati in sectorul public, puterea de consum a populatiei va intra pe o panta descendenta, afectand direct bugetele companiilor din sectoarele vizate.
Astfel, pentru anul urmator strategia de resurse umane va fi orientata catre controlul costurilor si nu catre recrutarea de personal, imbunatatirea pachetului de beneficii sau cresterea salariilor peste cota inflatiei. Mai mult, in productie si FMCG unele companii ar putea renunta la o parte a personalului.
“Poate interveni situatia in care, din cauza cresterii valorii TVA, scazand puterea de