Africa de Sud, o lume diferită de a noastră, e aparatul cu care îţi developezi cel mai bine superficialităţile. La fel ca în România, dar la o scară mai mare, prăbuşirea apartheidului în Africa de Sud a scos la iveală libertatea în forma ei cea mai organică.
La aproape 20 de ani de la abolirea apartheidului, rănile vechiului regim sunt încă sângerii şi gata să se deschidă la prima atingere. Ruptura dintre cele două rase se simte în aer. VEZI AICI povestea româncei căreia Africa i-a schimbat viaţa
Mai citiţi şi:
Experienţa care m-a schimbat
Călător în Africa de Sud!
Sud-africanii vor şi o Olimpiadă
De o parte, albii creponaţi, mândri în apărarea izolaţionismului lor întârziat, sunt parcă nişte sudişti americani teleportaţi în timp cu umbrelele şi costumele lor albe intacte şi au toţi glasul cu care generalul Lee vorbea de la înălţimea calului său. De cealaltă parte, negrii, cu priviri fantomatice, hăituite parcă de un demon din trecut, vorbind engleza lor cântată, mai apropiată de „Coliba Unchiului Tom" decât de Londra sau New York, se uită prin tine cu ochii lor goi şi neprietenoşi.
Probabil că Africa de Sud e un caz unic în lumea secolului XXI. O ciocnire şi convieţuire între două civilizaţii, cea occidentală şi cea a africii negre, total distincte şi distanţate ca origini şi ca nivel de dezvoltare de sute de ani. Ca două plăci tectonice, aflate la nivele diferite, între cele două civilizaţii apar mereu frecuşuri şi câteodată chiar cutremure, cum a fost cel de acum 20 de ani. Pe lângă conflictul ideologic şi sentimental, există şi cel financiar. Au făcut înconjurul lumii fotografiile care uneau în acelaşi cadru stadioane moderne şi luxuriante, de sute de milioane de euro, şi colibele de tablă, "shack-urile", în care locuieşte o mare parte din populaţia neagră a Africii de Sud.
Un turn babel modern
Dar, atra