Instabilitatea mediului fiscal din Romania risca sa indeparteze investitorii straini si sa provoace un exod al firmelor romanesti catre tarile vecine, avertizeaza oamenii de afaceri, citati de DailyBusiness.ro. Cu perspectiva falimentului personal in fata, vom ajunge sa cautam de munca in Bulgaria.
Romania parcurge probabil cea mai grava criza din istoria post-decembrista. Nu vorbim despre criza economica, ci de una si mai grava, cea a disolutiei autoritatii, spun oamenii de afaceri. Traim intr-o tara in care deciziile macro-economice se iau peste noapte.
In opinia multor experti, Romania este tot mai mult privita drept o tara neguvernabila, in care deciziile economice sunt haotice si imposibil de anticipat.
''Este exasperant sa vezi ca azi se decide majorarea TVA, iar maine vine presedintele si dicteaza renuntarea la aceasta masura. Mai mult, il auzi pe ministrul Vladescu filozofand pe necesitatea eliminarii cotei unice si introducerii din 2011 a unui impozit progresiv. Ce sa mai intelegi, cum sa iti mai faci un plan de afaceri ?'', se intreaba Maria Grapini, presedintele Patronatului din Industria Usoara.
Mai exista si alte voci care sustin aceasta opinie.
''Vorbim de amatorism, in special la Ministerul Finantelor'', a declarat omul de afaceri Adrian Porumboiu, presedintele Racova Group.
''Am impresia ca o sa ajungem se regretam situatia din 2009, cand au fost, cat de cat, hotarati ce vor sa faca. Au introdus impozitul forfetar, au majorat accizele. Acum nu mai stiu la ce sa ma astept'', a spus Porumboiu, pentru DailyBusiness.ro.
Ce masuri fiscale mai pregatesc guvernantii e greu de anticipat. Politicienii din arcul guvernamental au inventat, mai nou, un grup de lucru care promite ca pana pe 15 septembrie sa vina cu solutii concrete pentru relansarea economica din 2011.
De 2010 nu se