Sintagma "Ţinutul Secuiesc" a apărut pentru prima dată într-un act oficial emis de Guvernul României. Mai precis în descrierea stemei comunei Ilieni din judeţul Covasna, aflată potrivit documentului, la graniţa dintre Ţinutul Secuiesc şi Ţara Bârsei, potrivit Newsin.
Ministerul de Interne precizează că sintagma nu are valoare din punct de vedere administrativ şi are doar conotaţie istorică.
Autorităţile locale au făcut o solicitare pentru însuşirea stemei comunei Ilieni în 2007, iar ulterior, în 2009, Prefectura Covasna a sesizat Corpul de Control cerând înlocuirea termenilor "Ţinutul Secuiesc" şi "Ţara Bârsei" cu graniţa dintre judeţele Covasna şi Braşov. Cu toate acestea, în actul emis în aprilie 2010 de Guvern, în proiectul de stemă apar vechii termeni.
"Aici la instituţia prefectului s-a observat greşeala, că s-a trectut în loc de teritoriu administrativ al judeţului Covasna Ţinutul Secuiesc, şi a fost anunţat Consiliul Local Ilieni, ca să revoce şi să emită altă hotărâre, dar între timp a apărut Hotărârea de Guvern", a declarat prefectul din Covasna, Gyorgy Ervin.
Primarul din Ilieni, Fodor Imre, este de părere că nu există nicio problemă cu faptul că sintagma "Ţinutul Secuiesc" a apărut într-un document oficial din România. "Nu cred că acest lucru are vreo relevanţă, nu vorbim de o regiune administrativă. -Nici Ţara Bârsei nu e o denumire legiferată, dar ISU Braşov se numeşte exact aşa, Ţara Bârsei", a declarat Imre.
Forumul Civic al Românilor din Harghita, Covasna şi Mureş a făcut o plângere după apariţia Hotărârii în Monitorul Oficial, iar Guvernul a răspuns că va fi modificată anexa în care apare sintagma "Ţinutul Secuiesc".
Sintagma "Ţinutul Secuiesc" a apărut pentru prima dată într-un act oficial emis de Guvernul României. Mai precis în descrierea stemei comunei Ilieni din judeţul Covasna, aflată potrivit documentul