Premierul Emil Boc s-a declarat nemulţumit de nivelul scăzut al absobţiei fondurilor provenite de la Uniunea Europeană, aceasta la numai o zi după ce preşedintele Traian Băsescu a susţinut că România ar trece mai uşor prin criză dacă ar utiliza cele 30 de miliarde de euro - bani europeni.
În cadrul reuniunii comitetului interministerial pentru monitorizarea absorbţiei fondurilor comunitare, şeful Exevutivului român a declarat, marţi, că numai 882 de milioane de euro sunt plăţi efective realizate din proiectele de peste şase miliarde de euro pentru care au fost semnate contracte şi decizii de finanţare.
Cifrele publicate marţi prezintă în felul următor situaţia accesării fondurilor europene în România, până la data de 9 iulie: 18.777 de proiecte depuse pentru fonduri UE, în valoare cumulată de 38,9 miliarde de euro, dar numai 4.421 de proiecte de 9,4 miliarde de euro - aprobate. Din totalul acestora din urmă, contracte şi decizii de finanţare au fost semnate pentru 3.146 proiecte în valoare de 6,06 miliarde euro, iar totalul plăţilor efective s-a ridicat la doar 882 milioane euro.
Citeşte şi:
Fonduri de la UE sau de la stat?
Nereguli cu fonduri UE
Cum ar scoate oamenii de afaceri români ţara din criză
România riscă să piardă 169 milioane de euro fonduri PHARE
Premierul a spus miniştrilor prezenţi la reuniune că acest lucru îl nemulţumeşte "profund" şi că, în acest ritm, există riscul ca România să nu poată cheltui toate fondurile puse la dispoziţie pentru acest an, de către Executivul comunitar, transmite Mediafax.
O altă voce ca s-a făcut auzită marţi, în cadrul reuniunii de la Palatul Victoria, a fost cea a ministrului Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, care a acuzat ministerele Sănătăţii, Muncii şi Educaţiei că nu au depus nicio cerere de rambursare pentru fonduri europene la Programul Operaţional Dezvol