Căpşunarii" români au trimis în ţară suma record de 9,4 miliarde de dolari în 2008, după care au început să strângă la saltea banii pe care îi câştigă în statele din Uniunea Europeană, arată cifrele făcute publice de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, potrivit Realitatea.net.
Aderarea României la Uniunea Europeană, petrecută la 1 ianuarie 2007, a determinat o migrare masivă a românilor în afara graniţă. În prezent, între 2,5 milioane şi 2,7 de milioane de români se află pe teritoriile celorlalre state din UE, se arată în Raportul asupra Migraţiei Mondiale pe 2010, realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
În 2008, 61.400 de români au emigrat în ţările din Uniunea Europeană pe baza unor contracte temporare de muncă, cu 11% mai mult faţă de anul precedent. Cele mai populare destinaţii au fost Germania, unde s-au dus 47,000 de români şi Spania, spre care au apucat-o 5,4000 de români.
Potrivit Băncii Mondiale, banii trimişi de "căpşunari" în ţară au totalizat în 2008 suma-record de 9,4 miliarde de dolari, care a scăzut însă dramatic în următorul an.
Pe de altă parte, România rămâne o destinaţie nepopulară printre imigranţi, în condiţiile în care, în 2008, doar 76,700 de persoane beneficiau de permise de şedere valide. Cei mai mulţi străini care aleg să vină în România provin din Republica Moldova. Căpşunarii" români au trimis în ţară suma record de 9,4 miliarde de dolari în 2008, după care au început să strângă la saltea banii pe care îi câştigă în statele din Uniunea Europeană, arată cifrele făcute publice de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, potrivit Realitatea.net.
Aderarea României la Uniunea Europeană, petrecută la 1 ianuarie 2007, a determinat o migrare masivă a românilor în afara graniţă. În prezent, între 2,5 milioane şi 2,7 de milioane de români se află