Doina Ileana Mihăilă, medic de familie, preşedinte al Patronatului Naţional al Medicilor de Familie din România, ne avertizează că edemele membrelor inferioare (picioarele umflate) pot fi cauzate de diverse afecţiuni, nu doar de căldură. "Umflarea picioarelor poate fi cauzată, într-adevăr, de motive banale, dar şi de afecţiuni grave. De fapt, este vorba despre un edem al picioarelor, cauzat de apa ce se depozitează la nivelul ţesuturilor. Vara, umflăturile sunt cauzate de căldură, de cantitatea mare de lichide băută (lucru indicat, de altfel), dar şi de excesul de alimente sărate", spune medicul Doina Mihăilă.
Edemele sunt, de asemenea, accentuate la persoanele care stau mai mult timp pe scaun sau în picioare, care poartă încălţăminte strâmtă. Şi anumite poziţii adoptate, cum ar fi cea "picior peste picior", pot provoca astfel de probleme neplăcute. Alte categorii de persoane care se pot "trezi peste noapte" cu picioarele umflate sunt cele care suferă de afecţiuni cardiace, de boli renale, hipertensivii şi femeile însărcinate. Persoanele cu varice sunt şi ele "posesoare" de edeme.
OBEZITATEA
Circulaţia deficitară a sângelui cauzează presiune mai mare asupra venelor, consecinţa fiind umflarea picioarelor. Din acest motiv, persoanele supraponderale sau obeze pot avea edeme la membrele inferioare. "De aceea, recomandăm pacienţilor obezi să slăbească, pentru ca astfel de probleme să îi ocolească", afirmă Doina Mihăilă.
"Indiferent de motivul apariţiei acestor edeme, persoanele care se ştiu sănătoase şi cărora li se umflă membrele inferioare mai multe zile consecutiv, chiar şi după ce au renunţat la consumul de sare, trebuie să se prezinte la medic.
O situaţie deosebită este cea în care doar un picior se umflă. În această situaţie, pacientul trebuie să se prezinte urgent la medic!!", atrage atenţia medicul consultat de Jurnalu