Partidele, toate, au făcut pasul: găsim astăzi, în parlament, în PSD chiar la vârf, tineri pesedişti, tineri pedelişti şi tineri penelişti.
Putem vorbi de o predare de ştafetă în partide? Sau doar de o punere în vitrină a unor trofee, în fapt, nedorite?
După o sesiune parlamentară bogată în evenimente (amintim doar moţiunea de cenzură), revista 22 i-a invitat pe Adriana Săftoiu (PNL) şi pe Sever Voinescu (PDL) să ne spună cum se desfăşoară lucrurile în interiorul partidelor din care fac parte, unul în opoziţie şi altul la putere, cum se raportează personalitatea fiecăruia în parte la disciplina de partid, cum se desfăşoară munca lor în parlament, unde ne aflăm în raport cu reforma clasei politice şi, desigur, care e lectura lor politică vis-ŕ-vis de turbulenţele prin care România trece astăzi.
Criza e generată de o serie de măsuri care nu s-au luat vreme de 20 de ani - spune Adriana Săftoiu, reluată de Sever Voinescu în termeni similari: este de fapt criza unei structuri defectuoase a bugetului de stat, care se perpetuează de foarte mulţi ani încoace. Şi prestaţia Guvernului Boc este apreciată asemănător de către cei doi: În momentul acesta, chiar dacă Emil Boc spune un lucru corect, nu mai inspiră încredere (Adriana Săftoiu), iar soluţia, din punctul meu de vedere, nu poate fi alta decât un guvern de politicieni, dar politicieni pricepuţi (Sever Voinescu). Greşeala fundamentală a PDL este, în evaluarea lui Sever Voinescu, continuarea politicii de politizare şi puţinătatea dialogului cu forţele politice din opoziţie; după cum greşeala PNL este, după examenul Adrianei Săftoiu, să-şi imagineze că va câştiga prin faptul că pierde PDL. În fine, Adriana Săftoiu pune punctul pe i, referitor la reformarea partidelor, care ar fi posibilă doar pe baza principiilor, şi nu împotriva unor oameni.
Raportarea permanentă la preşedintele Bă