Ca să mai taie din cheltuieli, unii vor să urmeze primul an de facultate la centrele deschise de universităţi la Piatra Neamţ.
Săptămâna aceasta au început înscrierile în învăţământul superior. Prima zi de lucru a fost una liniştită pentru centrele deschise la Piatra Neamţ de universităţile din ţară. „Încă e devreme, pe ultimele zile va fi mai aglomerat la înscrieri. În plus, cei mai mulţi absolvenţi se duc să-şi depună dosarele la Iaşi, Cluj sau Bucureşti“, spune Ioan Avram, reprezentantul Universităţii „Al. I. Cuza“ Iaşi.
Printre cei mai grăbiţi candidaţi s-a aflat şi Mădălina Bordea, absolventa unui liceu teoretic din Piatra Neamţ. „Mi-am depus deja dosarul la finanţe-bănci, dar vreau să mai încerc la o facultate cu profil economic“, spune tânăra, destul de încrezătoare în şansele sale, întrucât are o medie a studiilor de 8,88.
Miza, locurile fără taxă
Miza pentru foarte mulţi candidaţi sunt locurile subvenţionate de la bugetul de stat, de aceea îşi întocmesc mai multe dosare. „Cei care se înscriu la altă facultate trebuie să se prezinte la noi cu o adeverinţă din care să reiasă că documentele în original sunt în posesia acelei facultăţi. Cei care vor fi admişi şi decid să-şi păstreze locul trebuie să achite o treime din valoarea taxei semestriale şi, din acel moment, îi considerăm studenţii noştri“, explică administratorul de la „Al. I. Cuza“.
„Universităţile“ de sub Pietricica
Pietrenii care aleg să urmeze cursurile la zi în centrele teritoriale ale universtăţilor de stat scapă de o parte din cheltuielile pe care le presupune primul an de facultate. „O să învăţ primul an care are un trunchi comun de materie la centrul din oraş, iar în al doilea o să merg la Iaşi să studiez în specializarea management. În felul acesta îi scutesc pe părinţi de cheltuielile cu transportul şi cazarea“, spune pietreanul Victor Pascar